El moviment “do it yourself” (DIY), fes-ho tú mateix, és la propera revolució industrial. Consisteix en la pràctica de la fabricació o reparació de les coses i els objectes per un mateix. D’una banda es tracta d’estalviar-se uns diners, de l’altra, d’entreternir-se i aprendre al mateix temps.
En el fons, és una forma d’autoproducció sense haver d’esperar a la voluntat de tercers per dur a terme les pròpies iniciatives i projectes. Make és el portal de referència, encara que proliferen els llocs web on els “makers” cooperen.
Per complementar aquesta tendència, apareix amb força una nova tecnologia d’abast domèstic, 3dPrint, amb la que podem realitzar i produir objectes tridimensionals tenint com a base informació digitalitzada; la creació d’objectes arribarà a les llars i deixarà de ser patrimoni exclusiu de les empreses amb grans maquinàries:
Una altre aplicació de les possibilitats del 3dprint la trobem al Museu Smithsonian, amb una col·lecció de més de 100 milions d’bres d’art de les que només pot ensenyar un dos per cent; gràcies a aquest nova tecnologia està escanejant i replicant objectes per poder exposar les seves col·leccions arreu del món. També es comencen a produir motors d’avió amb impressió 3d.
A hangar.org pots fer un taller per construir la teva pròpia impressora 3d!. Per últim, en aquest article d’Oreilly s’aborda l’impacte del DIY al món de la educació i de la necessitat “d’aprendre a fer” introduint aquestes tecnologies a la escola.
One Comment
[…] Increment dels productors. El moviment DIY (do it yourself) amb el suport de les tecnologies de producció a petita escala com la impressió 3D i les xarxes do col·laboració generen un nou escenari. Les empreses hauran d’introduir en els seus catàlegs aquests nous béns produïts. […]