Civilització digital
Una civilització és una organització humana complexe, molt complexe. El seu èxit es pot mesurar pels assoliments estètics, durada al llarg del temps, qualitat de vida dels seus ciutadans… Les civilitzacions donen resposta a les necessitats bàsiques i tenen un caràcter cultural i lingüístic. Les civilitzacions van més enllà de les economies i les societats; diferents experts parlen de les següents: Occidental, Chinesa, Japonesa, India, Bizantina, l’Islam, Mesopotàmica, Egípcia, Cretenc, Clàssica, Jueva, Meso-americana i Andina.
A partir del 1500, la competència creativa i la comunicació van distingir Occident de la resta del món. La investigació intel·lectual autònoma, el mètode científic de verificació, la racionalització i difusió de la investigació i l’establiment d’un conjunt d’institucions que permeten la formalització de procediments, van permetre a Occident una posició de domini.
Sis killer apps ho van fer possible:
- Competència. La descentralització de la vida política i econòmica va permetre el desenvolupament dels estats-nació i del capitalisme
- Ciència. Una manera d’estudiar, comprendre i transformar el món natural
- Drets de propietat. L’imperi de la llei com a garant de les llibertats i propietats, base del govern representatiu
- Medicina. Millora de la salut i l’esperança de vida
- Societat de consum. La producció i compra de bens de consum com a motor econòmic i explicació de la Revolució Industrial
- L’ètica del treball. Marc moral derivat del cristianisme protestant per mantenir la inestable cohesió social producte del punts 1 a 5.
Lectura recomanada: Civilization, the west and the rest. Nial Ferguson